“Voluntariatul este cel mai bun exemplu de democraţie. Votăm la alegeri, dar când te oferi voluntar, votezi în fiecare zi pentru comunitatea în care vrei să trăieşti.”

Marjorie Moore

Fără să ne afecteze personal, în viața de zi cu zi, trecem neobservată situația din jurul nostru, alegând să facem voluntariat reușim să descoperim vulnerabilitățile comunității noastre și le putem consolida. Indiferent de domeniul în care te-ai decis să activezi ca voluntar, o sa descoperi ceea ce se întamplă cu adevărat în comunitate. Dacă alegi să activezi în domeniul orientării și formării profesionale vei observa satisfacți oferită în ochii oamenilor ajutați să se integreze ușor pe piața muncii. Dacă alegi să activezi în acțiuni de solidaritate vei putea să empatizezi cu persoanele defavorizate, vârstnice și vei putea cântării cantitatea de tristețe canalizată în aceștia.

Prin voluntariat reușești să te descoperi, să înveți cum să fii un om mai bun, mai calculat și controlat, cu toții avem momente de slăbiciune când realizăm că nu ne putem controla. Lucrând cu oamenii vei învăța să citești un om la prima vedere pentru că vei întâlnii diferite caractere. Totodată ai prilejul să lucrezi împreună cu persoane defavorizate, bătrâni, copii pe care la un moment dat îi vei ajuta direct sau indirect.

Vei avea ocazia să faci o schimbare asupra modului tău de a vedea lucrurile și totodată o schimbare de conștiință. Una dintre cele mai mari schimbări, produse ca efect al voluntariatului este chiar asupra ta, prin participarea la diverse activități, îți vor revine multiple sarcini unde ești pus în situația de a descoperii noi abilități pe care nu erai conștint că le dobândești, deasemenea, ai prilejul să te dezvolți profesional și personal, astfel, cunoștințele dobândite din voluntariat îți vor prinde bine și la locul de muncă.

Voluntariatul presupune lucrul cu oameni. Pe unii îi întâlnești în momentul în care devii voluntar, pe alții îi știai deja dinainte, din diferite contexte. Atunci când se conturează o idee a unui nou proiect, formarea unei echipe de lucru este primul pas. Fiecare membru are sarcinile bine stabilite, pe care le respectă și împreună cu restul echipei duc la bun sfârșit proiectul.

În prezent, în multi-naționale, se pune foarte mult accent pe lucrul în echipă. Cu această ocazie, ai șansa să te dezvolți personal, deoarece ai de îndeplinit anumite sarcini și trebuie să te organizezi în așa fel încât să respecți termenul limită. Ești mereu atent la etapele pe care trebuie să le parcurgi și la colegii tăi. Atunci când ai colegi pe care te poți baza și care îți vin în ajutor cu o idee sau un sfat, poți spune că te afli într-o echipă !

Facebook