Auzim din ce în ce mai des termenii de socializare și dezvoltare armonioasă în rândul părinților. Dezvoltarea armonioasă a micuților constă în dezvoltarea minții dar și a corpului, astfel încât copilul tău să fie pregătit în fața provocărilor zilnice ce îl așteaptă. Dezvoltarea socială se conturează încă de la nașterea copilului și evoluează pe tot parcursul vieții acestuia.
În ce constă socializarea?
Capacitatea copilului de a stabili si de a menține contacte cu cei din jur poartă denumirea de socializare. Aceasta este dezvoltată încă din copilărie, profund afectivă, reprezentând un proces de modelare al copiilor în oameni sociali, cu solide cunoștințe a valorilor de bază, prin pregătire și limbaj.
Urmărind comportamentul și limbajul micuțului tău, poți observa cu ușurință daca acesta întâmpină dificulăți de socializare. Limbajul este esențial în estimarea capacității de socializare a copilului tău, alegerea cuvintelor adecvate contextului și raportarea către persoane.
Cum putem ajuta la dezvoltarea ei?
Primii parteneri de socializare ai copilului sunt chiar părinții, el având încredere în aceștia, începând să se familiarizeze cu oamenii și treptat să socializeze. Este indicat să încerci să-l integrezi într-un colectiv mare, să îl duci la activități împreună cu alți copii de vârsta lui. Micuțul trebuie să învețe să socializeze atât cu adulți de diferite vârste cât și cu copii de vârsta lui, totuși cel mai important cadru de socializare este familia.
Sfaturi pentru socializare:
- Atunci când vă jucați împreună, lasă-l pe micuțul tău să creeze cadrul, pune întrebări ajutătoare, încurajează-l să-și dezvolte imaginația!
- La fel de important este să știi și când să te oprești din joacă, să faceți o pauză să reveniți în lumea reală.
- Tu ca și părinte te poți folosi de diferite jucării în care poți să îi descrii diferite probleme sociale, în care micuțul tău trebuie să găsească soluții.
Ce alte posibilități aveți de joacă?
- Să descoperiți joaca în aer liber;
- Să ascultați muzică împreună;
- Să citiți o carte împreună;
- Să căutați soluții împreună la diverse probleme, să îl feliciți pentru rezolvare, încurajându-l astfel să își spună întotdeauna părerea;
- Jocuri de tabla sau puzzle-uri.
Când părinții se joacă împreună cu micuții, se creează o legătură uimitoare, ce se păstrează pe viață. Copilul simte iubirea și aprecierea, fapt ce îl ajută pe viitor să împărtășească soluții la probleme și să comunice ce simte.
Pe de altă parte, părinții trebuie să înțeleagă copilul și să se adapteze pentru fiecare etapă din viața lui.
Nu trebuie neglijat nici aspectul socializării cu persoane necunoscute, copilul, în funcție de vârstă trebuie ajutat să conștientizeze problemele ce pot apărea în urma socializării cu necunoscuți.