Fenomenul de bullying și cyberbullying au luat o amploare desăvârșită în ultimii an în rândul elevilor și al adolescenților. Neglijând astfel de fenomene, ca adult, profesor și părinte efectele cauzate pot lăsa traume considerabile atât fizic cât și psihic în rândul copiilor. În cele mai multe cazuri victima are nevoie de cosiliere pentru a putea trece mai ușor peste traumele produse.

Ce este bullying-ul?

O forma de violență inițiată de un atacator asupra unei victime. Reprezintă un comportament violent, repetitiv și obsesiv al unui elev, agresor ce deține mai multă forță exercitat pe deplin asupra unui elev mai slab, victimă. În cele mai dese cazuri, victimele se confruntă cu atacuri de panică, stări de anxietate, li se reduce stima de sine, ajung la depresii, se confruntă cu stări de suferință psihosomatică, în cele mai grave situații putând ajunge până la suicid. Pe lângă toate acestea copilul suferă și o scădere considerabilă a performanțelor școlare, simțindu-se amenințat, nu se poate concentra eficient.

Ce reprezintă cyberbullying-ul?

Derivat al bullying-ului, cyberbulling-ul reprezintă o hărțuire, șantaj sau amenințări obscene prin intermediul mijloacelor online, fenomen ce a prins proporții uriașe în țara noastră, având în vedere accesul la tehnologie încă de la vârste fragede al copiilor.

Profilul agresorului

În majoritatea cazurilor provin din familii cu posibilități financiare reduse sau din familii cu medii conflictuale accentuate, dar aceasta nu este neapărat o regulă. Necesitatea de afirmare este mare, fapt ce conduce la formarea adolescentului ca bătăuș. Mai mult, trebuie avut în vedere că acest tip de persoană este întotdeauna sprijinit de către prieteni în acțiunile sale.

Profilul victimei

Agresorul întotdeauna identifică un anumit defect pentru victimă, motiv ce declanșează fenomenul. Acesta poate identifica un defect fizic, dar și intelectual sau de ce nu financiar. De cele mai multe ori, pentru un rezultat clar, agresorul identifică victima în rândul persoanelor timide, retrase și singuratice.

Sfaturi pentru parinti

Cel mai important aspect, în prevenirea sau stoparea acestor fenomene este comunicarea facila cu copilul, comunicarea care se învață în familie, copilul trebuie educat și încurajat să spună întotdeauna adevărul, să găsească în părinte cel mai bun prieten pe care nu este nevoie să îl mintă vreodată. Trebuie să regăsească în părinte un sprijin sigur ori de câte ori are o problemă.  Întotdeauna copilul trebuie încurajat să poveastească tot ce se întamplă la școală, bine sau rău, în comunitate.În cazul în care agresiunea s-a produs și părintele află ulterior, este indicat să se apeleze la serviciile unui psiholog pentru remedierea eventualelor traume și tratarea cauzelor care au condus la producerea evenimentului.

Facebook