• Observi realitatea zilelor noastre

Fără să ne afecteze personal, în viața de zi cu zi, trecem neobservată situația din jurul nostru, alegând să facem voluntariat reușim să descoperim vulnerabilitățile comunității noastre și le putem consolida. Indiferent de domeniul în care te-ai decis să activezi ca voluntar, o sa descoperi ceea ce se întamplă cu adevărat în comunitate. Dacă alegi să activezi în domeniul orientării și formării profesionale vei observa satisfacți oferită în ochii oamenilor ajutați să se integreze ușor pe piața muncii. Dacă alegi să activezi în acțiuni de solidaritate vei putea să empatizezi cu persoanele defavorizate, vârstnice și vei putea cântării cantitatea de tristețe canalizată în aceștia. Dacă alegi să pui umărul alături de alți voluntari în domeniul protecției mediului o să poți observa cu ușurință necesitatea acțiunilor pentru dezvoltarea spațiilor verzi și ocrotirea mediului natural.

  • Împărtășești o pasiuni

Ai abilități dezvoltate în sfera artelor, știi sa dansezi, să faci poze, să cânți la un intrument sau performezi într-un anumit sport? Poți să folosești cu ușurință cunoștințele tale și să împărtășești altora din pasiunea ta. Să împarți ceva la care te pricepi cel mai bine, îți va oferii o plăcere nespusă atât ție ca formator cât și celorlalți cursanți, datorită ție drumul lor în viață poată căpăta o altă întorsură, își pot descoperii pasiuni neștiute.

  • Faci o schimbare

Prin voluntariat reușești să te descoperi, să înveți cum să fii un om mai bun, mai calculat și controlat, cu toții avem momente de slăbiciune când realizăm că nu ne putem controla. Lucrând cu oamenii vei învăța să citești un om la prima vedere pentru că vei întâlnii diferite caractere. Totodată ai prilejul să lucrezi împreună cu persoane defavorizate, bătrâni, copii pe care la un moment dat îi vei ajuta direct sau indirect. Vei avea ocazia să faci o schimbare asupra modului tău de a vedea lucrurile și totodată o schimbare de conștiință. Una dintre cele mai mari schimbări, produse ca efect al voluntariatului este chiar asupra ta, prin participarea la diverse activități, îți vor revine multiple sarcini unde ești pus în situația de a descoperii noi abilități pe care nu erai conștint că le dobândești, deasemenea, ai prilejul să te dezvolți profesional și personal, astfel, cunoștințele dobândite din voluntariat îți vor prinde bine și la locul de muncă.

  •  Acumulezi experiență

Atunci când vine vorba despre acumularea de experiență, voluntariatul este un reper important pentru tinerii care doresc să își formeze o bază de cunoștiințe. Acțiunile de voluntariat pun la dispoziție celor interesați o gamă variată de opțiuni. De la a vorbi în public, a fi un bun negociator și până la a cunoaște mai multe domenii de pe piața muncii, voluntariatul vine în sprijinul celor la început de drum profesional. În prezent, voluntariatul este considerat drept experiență de lucru, astfel că cei care aleg să fie voluntari, își pot găsi mai ușor un job.

Voluntariatul este un sprijin important pentru sistemul educațional. De multe ori, activitățile propuse prin diverse proiecte, contribuie mai mult la dezvoltarea adolescenților decât unele metode școlare clasice folosite în învățământ.

  •  Îi ajuți mai ușor pe ceilalți

Privește în jurul tău, în comunitatea în care trăiești și poate vei observa că cineva are nevoie de ajutor și  că ai putea să îi faci viața mai ușoară și mai fericită. Ca și voluntar, ar trebui să fi pregătit să îți împarți timpul cu ceilalți. Nu trebuie tot timpul să fie ceva semnificativ, câteodată poți doar să asculți povestea cuiva sau să dai o mână de ajutor. Ajutând pe cei din jurul nostru, este benefic nu doar pentru cei pe care îi ajuți, ci și pentru tine. Ajungi să cunoști oameni noi, să descoperi noi abilități, îți mărește încrederea în tine, respectul propriu și îți aduce fericire. Poți începe cu gesturi mici, precum căratul cumpărăturilor unui vecin în vârstă sau aplicatul ca voluntar la centrul comunitar. Audrey Hepburn a spus la un moment dat : “Pe măsură ce îmbătrânești, vei descoperi că ai două mâini – una pentru a te ajuta, cealaltă pentru a-i ajuta pe ceilalți. » Nu uita asta.

  •  Te distrezi

Poate cea mai neștiută parte de cei mai mulți oameni este că voluntariatul nu este doar o muncă în care nu ești plătit financiar ci, din contră, aici toate faptele tale sunt răsplătite- prin zâmbete și amintiri care îți rămân o viață.

Cu toții vrem să ne distrăm după o zi plină de activități care ne consumă energia. În organizațiile de voluntariat, distracția este nelipsită, deoarece tinerii au nevoie de un moment în care să se destindă, să uite de anumite probleme și să se simtă bine alături de cei care au ajuns să le fie prieteni.

În plus, distracția nu este doar atunci când are loc o petrecere. Puteți să vă simțiți bine și când faceți anumite proiecte împreună, pentru că de fiecare dată există o persoană în grup care este pusă pe glume și care destinde atmosfera de lucru. Puteți să vă distrați și plecând în afara țării, pentru că sunt o mulțime de organizații care oferă ocazia de a fi voluntar în străinătate.

Și încă un avantaj : petrecerile și mini-vacanțele în grup pe timp de vară sunt tot ce ți-ai putea dori. Un grătar în natură, o petrecere într-o pădure, un week-end la cineva acasă reprezintă modalități de a te distra și a-ți creea amintiri frumoase.

  •  Lucrezi în echipă

Voluntariatul presupune lucrul cu oameni. Pe unii îi întâlnești în momentul în care devii voluntar, pe alții îi știai deja dinainte, din diferite contexte. Atunci când se conturează o idee a unui nou proiect, formarea unei echipe de lucru este primul pas. Fiecare membru are sarcinile bine stabilite, pe care le respectă și împreună cu restul echipei duc la bun sfârșit proiectul.

În prezent, în multi-naționale, se pune foarte mult accent pe lucrul în echipă. Cu această ocazie, ai șansa să te dezvolți personal, deoarece ai de îndeplinit anumite sarcini și trebuie să te organizezi în așa fel încât să respecți termenul limită. Ești mereu atent la etapele pe care trebuie să le parcurgi și la colegii tăi. Atunci când ai colegi pe care te poți baza și care îți vin în ajutor cu o idee sau un sfat, poți spune că te afli într-o echipă !

  •  Întâlnești oameni noi

Să fii voluntar înseamnă să ai abilități de comunicare foarte bune, să fii prietenos și tot timpul pregătit să cunoști persoane noi. E important să fii deschis către orice idee și orice tip de gândire, să interacționezi și să încerci să înveți de la fiecare om câte ceva.

Când ești voluntar, intri într-un mediu multicultural unde își poți îmbogăți cultura generală, descoperind tradiții și obiceiuri diferite de cele natale.

Un alt avantaj al voluntariatului în ceea ce privește oamenii pe care îi cunoști, este acela că ai șansa de a forma o prietenie de durată cu unii dintre ei, prietenie care trece de granițe și care rezistă la mii de  km distanță.

  •  Îți creezi amintiri

Voluntariatul îți oferă mediul potrivit în care îți poți crea amintiri. Fie că lucrați la un proiect și cineva face o glumă sau un anume gest ca să vă amuze, fie că mergeți la o petrecere și vă distrați copios, toate aceste momente se transformă peste ceva timp în amintiri frumoase, care vor fi o parte a voluntariatului toată viața.

În plus, voluntariatul te provoacă din multe puncte de vedere, ajungând în situația în care îți înfrunți anumite temeri. Tocmai aceste momente, când ieși din zona de confort, își lasă amprenta asupra vieții tale și îți oferă momente de neuitat. Ești pus în situația de a vorbi pentru prima dată în public, de a propune o idee de proiect, sau de a conduce o echipă. Toate aceste activități, prin prisma faptului că par dificile și crezi că nu o să le duci la bun sfârșit, îți rămân întipărite în minte, pentru că au reprezentat etape importante în activitatea ta de voluntar și în dezvoltarea ta personală.

Facebook